Onderzoeksinfrastructuur

LIBIS is actief betrokken bij het onderzoek en de ontwikkeling van innovatieve omgevingen waar onderzoekers hun wetenschappelijke datasets kunnen beheren en op de juiste manier kunnen bevragen, kunnen samenwerken met collega-onderzoekers en de resultaten kunnen delen met verschillende omgevingen. Deze op maat gemaakte onderzoeksinfrastructuren worden gecreëerd vanuit een KU Leuven-context om onderzoekers universiteitsbreed te bedienen, of ze worden gecreëerd in het kader van publiek gefinancierde projecten om specifieke doeleinden te dienen. Kom meer te weten over deze onderzoeksinfrastructuren en de projecten waarin ze ontwikkeld worden.
Neem contact met ons op voor meer informatie.

LIBIS is gespecialiseerd in:

  • Gegevensverwerking en -opslag zoals gegevensaggregatie, standardisatie, databaseontwikkeling enz.
  • Gegevensverrijkingsprocessen zoals Named Entity Recognition (NER) en gegevenskoppeling (Linked Data) voor gegevensanalyse
  • Gebruiksvriendelijke en machine-interoperabele (APIʼs) gegevenstoegang via speciale zoek- en datavisualisatie-interfaces

Als ervaren partner in projecten op institutioneel, nationaal en internationaal niveau heeft LIBIS zowel bijgedragen aan de ontwikkeling van gespecialiseerde platforms als aan de projectmanagementactiviteiten die gepaard gaan met het opstarten, uitbreiden en onderhouden van onderzoeksinfrastructuren. Onderzoekers kunnen bij ons terecht voor expertise over data- en technologieaspecten vanaf de idee- en voorstelvormingsfase. We hebben standaard en op maat ontwikkelde oplossingen, werken vaak mee aan het schrijven van de technische hoofdstukken van onderzoeksvoorstellen en nemen een actieve rol op ons als ontwikkelingspartner.

iCANDID

iCANDID

iCANDID is een platform voor toegang tot grote nieuws- en sociale mediagegevens, ontwikkeld door LIBIS in een door FWO - Middellange Onderzoeksinfrastructuur gefinancierd project (2018-2022) onder leiding van het Instituut voor Mediastudies in samenwerking met verschillende andere onderzoekseenheden. Het vroege succes van dit platform leidde tot de goedkeuring van de financiering voor het iCANDID 3.0 project, ingediend door een uitgebreid consortium van partners.

RESILIENCE

RELISIENCE

RESILIENCE is een door Horizon 2020 gefinancierd initiatief dat op de ESFRI-routekaart staat om een onderzoeksinfrastructuur op te bouwen ten dienste van de brede gemeenschap van religiestudies. Na een succesvolle ontwerpfase (2019-2021) heeft het consortium financiering ontvangen voor de voorbereidende fase (2022-2026). Binnen RESILIENCE neemt LIBIS actief deel aan het werkpakket Services, waarin het taken leidt met betrekking tot datamanagementdiensten. Deelname aan RESILIENCE zorgt er ook voor dat het platform ReIReSearch, ontworpen door LIBIS, blijft groeien en onderhouden wordt.

ODIS

ODIS

ODIS is een databank voor onderzoek naar de geschiedenis van de civiele maatschappij die oorspronkelijk intern bij KADOC werd ontwikkeld. In 2022 werd een door het FWO gefinancierd project goedgekeurd voor de volledige vernieuwing van het platform en de databank, met LIBIS als technische partner.

Idemdatabase.org

idemdatabase

Idemdatabase.org is een interdisciplinaire, veelzijdige databank van manuscripten en gedrukte boeken ontwikkeld door LIBIS in nauwe samenwerking met de Alamire Foundation en het departement Musicologie van de KU Leuven, die financiering ontving via het FWO-programma voor middelgrote en grote infrastructuur.

Afgelopen projecten

ReIReS

ReIReS

ReIReS was een startende community van twaalf Europese instellingen die een unieke en hooggekwalificeerde onderzoeksinfrastructuur rond religiewetenschappen opbouwden. Als technische partner in dit consortium ontwikkelde LIBIS ReIReSearch, een datahub en ontdekkingsplatform voor toegang tot relevante bronnen in het domein van religieuze studies.

keyboard_arrow_up