Startpagina > Mirador viewer

De Mirador Viewer

Wat is het?

De Mirador viewer laat toe om afbeeldingen in hoge kwaliteit te bekijken. Eén van de belangrijke functionaliteiten van de viewer is het vergelijken van afbeeldingen. In de vergelijkmodus kan u ook meerdere afbeeldingen naast elkaar weergeven.

 

 

De Mirador viewer is gecreëerd als een samenwerkingsverband tussen voornamelijk universiteiten van Harvard en Stanford. De focus van de viewer ligt hierbij voornamelijk op het faciliteren van onderzoek naar manuscripten.
Daarnaast is Mirador gebaseerd op een open specificatie genaamd IIIF (ofwel International Image Interoperability Framework). Het is een samenwerkingsverband tussen verschillende erfgoedinstellingen over de hele wereld om verschillende viewers voor afbeeldingen onderling compatibel te maken. Hierdoor kunnen gebruikers afbeeldingen uit andere IIIF compatibele viewers  openen in vb de Mirador viewer.

 

Wat zijn de mogelijkheden?

Naast de standaard mogelijkheden van een afbeeldingen viewer, zoals inzoomen, bladeren door afbeeldingen en schermvullende weergave, heeft de Mirador viewer extra mogelijkheden. Een voorbeeld is de eerder genoemde vergelijkmodus, maar ook verschillende weergaves (vb een boek weergave, speciale blader weergave om snel te bladeren of vb een thumbnail weergave om snel de juiste afbeelding te vinden in een groot werk) of een inhoudstafel te laten zien samen met de afbeelding. Zo wordt bladeren als door een boek mogelijk te maken.

 

 

Er zijn ook geavanceerde functionaliteiten, zoals annotaties toevoegen aan een tekst.

 

 

Integratie met Teneo

LIBIS heeft de Mirador viewer geïntegreerd met Teneo, onze dienstverlening voor langetermijnbewaring. Hierdoor kunnen de mogelijkheden van Teneo gebruikt worden in de Mirador viewer, zoals zoeken op afbeeldingen uit een bepaalde collectie in Teneo voor vergelijkend onderzoek.

 

 

 

Use cases en meer info

Alamire:  meer informatie vind je terug op de LIBIS+website, bij onze projectpagina over Alamire.

Lectio: meer informatie vind je terug op xxx .  Of bekijk hier ons filmpje over de integratie van de Mirador viewer in de Lectio website.

Interview in het LIBISzine 10 (pagina 24) met Roxanne Wyns over de mirador viewer in het kader van haar presentatie op Informatie aan Zee 2015. De presentatie zelf is te bekijken via Slideshare.