Startpagina > Projecten/Innovatie > Onderzoeksinfrastructuur > NaBuCCo

Project: NaBuCCo database

 

Wat?

Begin 2014 ging LIBIS van start met een nieuw pilootproject in samenwerking met de Onderzoeksgroep Nabije Oosten Studies (KU Leuven). LIBIS ontwikkelde een database voor wetenschappelijk onderzoek rond Babylonische kleitabletten, genaamd NaBuCCo.

 

Waarom?

De opzet was een flexibel systeem met geavanceerde zoekmogelijkheden dat de gebruiker toelaat om zelf uitbreidingen aan hun database te doen.

Hiervoor werd gebruik gemaakt van de CollectiveAccess software die toelaat zo goed als elk datamodel te implementeren. De database is toegankelijk via een webbrowser en heeft een uitgebreid rechtenmanagementsysteem, waardoor samenwerking tussen onderzoekers in dezelfde omgeving mogelijk wordt.

 

LIBIS & Onderzoeksgroep Nabije Oosten Studies

Samen met de partner werkte LIBIS aan een datamodel dat de wetenschappelijke vraagstelling van de onderzoeksgroep weerspiegelde en hun toeliet gebruik te maken van autoriteitsbestanden voor gedetailleerde invoer van informatie over o.a. personen, plaatsen en bibliografisch onderzoeksmateriaal.

Centraal staan de Babylonische kleitabletten die door middel van relaties verbonden worden aan interne en extern beheerde bronnen en autoriteitsbestanden.

De software maakt het tevens mogelijk verschillende types te creëren, elk met hun eigen metadataprofiel. Zo worden in de database niet enkel kleitabletten, maar ook specifieke informatie over de zegels beschreven. Door middel van een relatie wordt een zegelrecord gelinkt aan een tablet. Hierdoor kunnen onderzoekers eenvoudig nagaan hoeveel tabletten gelinkt zijn aan hetzelfde zegel record.


Een cruciaal onderdeel in het onderzoek vormt de data m.b.t. personen die vermeld worden in de Babylonische teksten en hun relatie tot andere personen/families.


Een uitgebreid beheersysteem laat de onderzoekers toe om o.a. zelf nieuwe zoekformulieren, metadata, woordenlijsten/thesauri, en toegangsprofielen te creëren, wat hen de mogelijkheid geeft om zelf aan de database verder te bouwen naar gelang de noden van het onderzoek. Door de onderhoudsovereenkomst staat LIBIS steeds klaar met advies en inhoudelijke en technische ondersteuning.

 

Documenten en bijkomende info

Technische informatie en screenshots zijn hier terug te vinden.
 

Status

Na het ontwikkelen van de database werd een publiekswebsite voor de ontsluiting van de informatie en objecten aangemaakt.  Hiervoor heeft LIBIS gebruik gemaakt van de Omeka software. Eind mei 2016 ging de NaBuCCo website live.  Meer informatie over dit project volgt binnenkort.