Startpagina > Projecten/Innovatie > Open Vlacc

Project: Open Vlacc

 

Wat?

Open Vlacc staat voor Open Vlaamse Centrale Catalogus. Het is een centraal bibliografisch achtergrondbestand dat beschrijvingen voorziet voor alle materialen die typisch zijn voor een openbare bibliotheekcollectie. Het bevat de omschrijvingen van de 6 grote Vlaamse openbare bibliotheken en telt in totaal zo’n 6 miljoen beschrijvingen van boeken, cd, dvd’s en tijdschriftartikels.

 

Waarom?

Dankzij Open Vlacc hoeft een bibliotheek op het moment dat ze een boek, cd, dvd in haar collectie wil opnemen dit item niet langer zelf te catalogiseren maar kan ze de beschrijving van Open Vlacc overnemen. Dit systeem van centrale catalografie vereenvoudigt niet enkel het werk van de bibliotheekmedewerker, het zorgt er ook voor dat de collecties makkelijker doorzoekbaar zijn.

 

LIBIS & Open Vlacc

Bibnet is de beheerder van Open Vlacc en werkte voor de realisatie ervan samen met een aantal partners waaronder LIBIS. Samen met LIBIS werd werk gemaakt van het afstemmen van de functionaliteiten van de bibliotheeksoftware, Aleph, op de noden van Open Vlacc. Vandaag staat LIBIS nog steeds in voor de hosting van de infrastructuur en technische ondersteuning.

 

Status

Lopende.